Az immunrendszer segítése

Sajnos vége a nyárnak, a gyerekek most hosszú idő után újra közösségbe mennek és ilyenkor sajnos nagyobb az esélye, hogy banális fertőzésektől ágynak dőlnek.

Nagyon sokszor halljuk, használjuk azt a kifejezést, hogy immunrendszer erősítő. A szó hétköznapi értelmében mindenki tudja, hogy mire gondol az aki használja, de szigorú szakmai értelemben nem helytálló. Aki azt gondolja, hogy ez csak játék a szavakkal, az nem biztos, hogy érteni is szeretné amiről szó van, vagy csak nem érdekli a kérdés.

Az immunrendszer egy finom precíziós gépezet, minden apró stimulusra van egy válasz, arra még egy és így tovább. Ha ezt a folyamatot folyamatosan erősítenénk azzal végső soron „túlpörgetnénk” a rendszert és ekkor jönnek létre az autoimmun betegségek. Ezekről elmondhatjuk, hogy akkor jönnek létre amikor a rendszer nem csak a külső ellenségekre aktivizálódik, hanem kórosan „túlpörög” és a szervezet saját építő elemeit is ellenségesnek véli, és harcot hirdet az elpusztításukra.

Éppen ezért nem pörgetjük túl az immunrendszerünket hanem csak stimuláljuk azt. Ezt a stimuláció általában csak bizonyos ideig tart, lehet specifikus és nem specifikus. A nem specifikus immunstimuláló szereket nevezzük immunmoduláló szereknek, és végső soron ezek a szerek azok, amellyeket „immunrendszer erősítőnek” nevezünk a hétköznapokban. 🙂

1. Első és legfontosabb a D-vitamin pótlás

A D-vitaminra sokan csak a csontritkulás miatt gondolnak, de azt kevesen tudják, hogy a szervezet minden sejtje használja és a sejtes immunválasz több sejtjére is moduláló hatással van. Gyermekek napi D-vitamin dózisa a táblázatban! Felnőttek számára 2000-3000NE az ajánlott beviteli mennyiség.

A webpatikánkban számos kíváló termék közül választhattok. Kattints IDE és lesd meg őket…

2. Béta-glükán

A beta-glükán sok baktérium és gomba sejtfalában megtalálható poliszacharid. Aktivizálja az immunrendszerünk 2 fontos katonáját a neutral killer sejteket és a makrofágokat. Ezzel aktívan tartja az immunrendszert egy olyan időszakban, amikor nagyobb eséllyel ki van téve a fertőzéseknek. Napi dózis 250 mg, ezt 4 hétig lehet szedni, majd szünetet kell tartani. Kattints a képre, hogy meglesd a Béta-Glükánt tartalmazó termékeinket.

virde-beta-glukan-szirup-c-vitaminnal-200ml
Ilyen például a Virde Béta-glukan szirup C-vitaminnal is 🙂

3. Bíbor kasvirág (Echinacea)

Az Echinacea fajok immunmoduláns hatása régóta ismert. A human klinikai vizsgálatok során bizonyítást nyert, hogy a sejtes immunválasz több résztvevőjére is serkentő hatással van.

Napi dózisa 2400-4000mg Echinacea kivonat 3-5 részre osztva. Max 4 hétig szedhető, utána szünetet kell tartan.

Gyermekeknek 12 év alatt óvatosan adható. Figyelni kell, hogy a gyermekeknek szánt Echinacea csepp ne tartalmazzon alkoholt. Gyermekek napi adagja 6 hónapos kortól-3 éves korig 250mg napi 1x, 4-12 éves korig 500mg kivonat, 12 -18 éves korig 1000mg kivonat napi 1x. E felett felnőtt dózis adható.

A webpatikánkban számos kíváló termék közül választhattok. Kattints IDE és lesd meg őket…

4. Gomba poliszacharidok

A beta-glükánhoz hasonló szerkezetű anyagok, hasonló hatással. Főleg a kínai orvoslás használja őket, de van Magyar kutató is aki komoly tanulmányokat írt a témában (dr. Fachet József). Tagjait lásd a táblázatban!

Kattints a képre nagyításhoz.

5. Macskakarom (uncaria tomentosa, maca vibe)

A macskakarom tea vagy tabletta formában vihető be. 100-200 mg kivonatból napi 1×1 tabletta szedése, a teából 3×1 filter, gyerekeknek 2×1 filter ivása ajánlott. Hatásmechanizmusa ismeretlen.

6. Homoktövis (elaeagnaceae)

Magas c-vitamin és flavonoid tartalmú növény, mely növénynek a húsát használja a népgyógyászat. Sajnos egyenlőre még nincs olyan bizonyíték, amivel alátámaszthatjuk immunmoduláns hatását.

7. Fekete bodza (sambucus nigra)

A fekete bodza a monociták aktivitásának serkentésével és a citokintermelésének növelésével modulálja az immunrendszert. Felnőtteknek cseppek, alkoholos kivonat, tea, gyermekeknek gumivitamin formában elérhető.

8. Lektin és/vagy poliszacharid tartalmú növények

Orvosi ziliz, hegyi árnika, körömvirág, kamilla, kis ezerjófű, pemetefű, benedekfű….
Ezeknek gyenge immunmoduláns hatása bizonyított.

Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Keresés a címekben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Rólunk

Egy három generációs gyógyszerész család, mely 1965 óta segít a beteginek a legnagyobb szakértelemmel és gyorsasággal. Bővebben…

Gyakran olvasott

Kövess minket

2020 év gyógyszerésze

Gyógyszerész válaszol

Kérdezz minket és segítünk, hogy jó döntéseket hozz.

Kérd ingyenes hírlevelünket extra kedvezményekkel, melyeket a webpatikánba használhatsz fel.

Dr. Papp Tamás

gyógyszerész bejegyzései

2020-as év gyógyszerésze Dr. Papp Tamás.